Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta wielkanocna z jajkiem to słone, sycące i szybkie w przygotowaniu quiche. Ma kruchy, maślany spód, który jest wypełniony farszem z podsmażanego boczku, cebuli i czosnku, a całość zalewana jest kremową masą z jajek, śmietany i tartego żółtego sera, a następnie zapiekana w piekarniku.
Takie ciasto to wyjątkowo praktyczna propozycja na Święta Wielkanocne, która doskonale wpisuje się w tradycję dań z jajkiem. Z pewnością jest ciekawą alternatywą dla tych, którym znudziły się już jajka na twardo, sałatki czy pasztety z jajek. Jest bardzo sycąca i charakteryzuje się pysznym, wyrazistym i słonym smakiem mięsa i nabiału. Można ją serwować na ciepło i na zimno, a prostota przyrządzenia sprawia, że jest to przepis dostępny dla każdego.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Twardy i gumowy spód jest efektem zbyt długiego zagniatania. Ciasto kruche wymaga, by zimne masło pozostało w bardzo małych kawałkach, otoczonych mąką. Długie wyrabianie powoduje rozwinięcie glutenu z mąki pszennej, co sprawia, że całość staje się twarda. Zagniataj ciasto bardzo krótko i szybko tylko do połączenia składników, a następnie wstaw je do lodówki, by odpoczęło na co najmniej 30 minut. Dzięki temu uzyskasz wyjątkowo kruchy i chrupiący spód do swojego quiche. Do przygotowania spodu używaj też jajka wyjętego prosto z lodówki!
Kurczenie się ciasta jest spowodowane brakiem odpowiedniego schłodzenia ciasta. Jeśli chcesz mieć pewność, że twój spód nie zmieni swojej średnicy, schładzaj kulę ciasta przed wałkowaniem przez pełną godzinę w lodówce lub 20-30 minut w zamrażalniku. Dodatkowo, dla pewności, możesz już rozwałkowany i przełożony do formy spód także wstawić na ok. 10 minut do schłodzenia. Nie zapomnij też nakłuć ciasta widelcem, aby para w trakcie pieczenia mogła swobodnie uciec.
Kluczowe jest podsmażenie boczku i cebuli, co nadaje smaku i aromatu nadzieniu. Boczek wytapia tłuszcz, przez co staje się bardziej chrupiący, a jego smak przeniknie do pozostałych składników. Z kolei cebula staje się słodsza i traci swoją surowość. Użyj niewielkiej ilości tłuszczu do smażenia, bo tarta z cebulą i tak będzie zawierać go całkiem sporo, a także zwróć uwagę, by śmietana, jajka i ser były dobrze wymieszane na jednolitą masę. Nie żałuj takich przypraw jak czosnek, majeranek czy nawet szczypta gałki muszkatołowej, która idealnie komponuje się z sosami i nadzieniami serowymi. Doprawiaj zawsze zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi.
Jeśli nie lubisz boczku lub jest dla ciebie zwyczajnie za tłusty, z powodzeniem możesz przygotować tartę z wędzoną szynką i białą kiełbasą, które dodatkowo wzmocnią wielkanocny charakter tego dania. W wersji wegetariańskiej, by uzyskać podobny profil smakowy, wyłóż spód pieczarkami wcześniej podsmażonymi na patelni z cebulką. Ta tarta świetnie komponuje się z różnymi innymi warzywami. Dodaj pokrojoną paprykę lub zeszklij liście szpinaku razem z cebulą. Pamiętaj, aby warzywa były dobrze odsączone z wody przed dodaniem do tarty, by masa jajeczna się nie rozrzedziła.
Nadzienie powinno być ścięte po ok. 30 minutach pieczenia w temperaturze piekarnika 190 stopni Celsjusza. Brak ścięcia oznacza, że albo temperatura jest zbyt niska, albo warstwa masy jest zbyt wysoka w porównaniu do spodu. W takim wypadku włóż tartę wielkanocną z powrotem do piekarnika i piecz ją dalej, sprawdzając co 5-10 minut. Danie jest gotowe, gdy środek jest lekko sprężysty przy potrząśnięciu, ale nie płynny. Jeśli wnętrze jeszcze nie jest ścięte, ale brzegi quiche zaczynają się zbytnio przyrumieniać, przykryj całość lekko folią aluminiową.
Gotową tartę pokrój w trójkąty, podobnie jak pizzę, a po całkowitym wystudzeniu przechowuj ją w lodówce, najlepiej przykrytą folią spożywczą, aby nie wysychała. Można ją podgrzewać, wkładając do ciepłego piekarnika na kilka minut lub serwować na zimno.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4960
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44894
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 511
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4960
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44894
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 511
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu do tarty. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko i sól. Posiekaj masło w duże kostki i dodaj do poprzednich składników. Zagniataj ciasto krótko, formując kulkę. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Wstaw do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 20-30 minut, aby się schłodziło i było łatwiejsze w rozwałkowaniu.
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój cebulę w kostkę, to samo zrób z obranym czosnkiem. Posiekaj go drobno. Zeszklij na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
Dodaj teraz na patelnię boczek pokrojony w kostkę. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze chwilę.
Wyciągnij spód do tarty, rozwałkuj go. Wypełnij nim formę na tartę lub tortownicę. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.
Kiedy spód będzie lekko podpieczony, wyłóż na niego farsz.
W małej misce wymieszaj śmietanę, jajka i ser tartę. Zrób to dokładnie.
Zalej tartę przygotowaną masą jajeczną z serem i wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut aż całkowicie się zetnie.