Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z bezą"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35612
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 367
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 105
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9169
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35612
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 367
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 105
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9169
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią, włóż do lodówki na 30 min. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wylep nią ciasto, a spód nakłuj widelcem. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz w 200° C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą a ciasto piecz jeszcze 5 minut do lekkiego zrumienienia. Przestudź.
Przygotuj krem. W rondelku wymieszaj mąkę, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz wodę. Zagotuj, często mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Włóż masło i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Dodaj żółtka oraz jajko, wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień, gotuj mieszając aż całość zgęstnieje. Ciepły krem wylej na ostudzony spód.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dosypuj po łyżce cukru. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Pianę wyłóż na ostudzony krem. Piecz 10-15 min w temperaturze 150° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie