Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z bezą"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 258
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 258
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią, włóż do lodówki na 30 min. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wylep nią ciasto, a spód nakłuj widelcem. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz w 200° C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą a ciasto piecz jeszcze 5 minut do lekkiego zrumienienia. Przestudź.
Przygotuj krem. W rondelku wymieszaj mąkę, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz wodę. Zagotuj, często mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Włóż masło i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Dodaj żółtka oraz jajko, wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień, gotuj mieszając aż całość zgęstnieje. Ciepły krem wylej na ostudzony spód.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dosypuj po łyżce cukru. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Pianę wyłóż na ostudzony krem. Piecz 10-15 min w temperaturze 150° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie