Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z cukinią"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3991
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1734
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3991
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1734
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Składniki
ok. 80 minut
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, posiekać z masłem i szybko zagnieść kruche ciasto. Jak najkrócej wyrabiać, dolewając stopniowo wodę – tyle, by ciasto połączyło się w jednolitą masę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić – np. w zamrażalniku.
Cukinie umyć, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, nie rumieniąc. Sery, jogurt i jajka wymieszać na masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać zmiażdżony czosnek i cukinię (kilka plasterków warto odłożyć do dekoracji). Wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim wysmarowaną oliwą formę (trochę ciasta odłożyć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serowo-cukiniową. Udekorować ciastem i plastrami cukini. Piec ok. 30 minut.Źródło: Twoje Imperium