Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z jabłkami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 448
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 448
Składniki
Do przesianej mąki dodaj zimne kawałki masła, posiekaj nożem. Dodaj cukier, żółtko, wodę, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne.
Pokrój na kawałki. Przełóż do rondla, dodaj cynamon, cukier, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Całość gotuj około 10 minut na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka powinny być lekko miękkie, ale się nie rozpadać. Przestudź.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki formy do tarty. Spód posyp bułką tartą, wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka.
Wierzch ciasta w kilku miejscach natnij ostrym nożem a następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-45 min. Podawaj na ciepło lub zimno..
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 190 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie