Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z warzywami"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Składniki
Do mąki dodaj sól oraz zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko oraz wodę, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
Paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz, pokrój w talarki. Na patelni roztop masło. Gdy będzie mocno rozgrzane, włóż pory, smaż 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podlej odrobiną wody, dodaj paprykę i duś na małym ogniu, aż odparuje płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę połącz z rozmąconym jajkiem i gałką muszkatołową. Dopraw solą oraz pieprzem. Schłodzonym ciastem wylep podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na nim przygotowany farsz. Posyp połową startego sera. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp pozostałym startym serem.
Piecz 30-40 minut w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie