Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z warzywami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 20
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 79
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 20
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 79
Składniki
Do mąki dodaj sól oraz zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko oraz wodę, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
Paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz, pokrój w talarki. Na patelni roztop masło. Gdy będzie mocno rozgrzane, włóż pory, smaż 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podlej odrobiną wody, dodaj paprykę i duś na małym ogniu, aż odparuje płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę połącz z rozmąconym jajkiem i gałką muszkatołową. Dopraw solą oraz pieprzem. Schłodzonym ciastem wylep podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na nim przygotowany farsz. Posyp połową startego sera. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp pozostałym startym serem.
Piecz 30-40 minut w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie