Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta, moja druga w życiu, a tak smaczna. Jestem z siebie dumna. Zniknęła z prędkością światła!
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 949
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 350
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2687
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 949
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 350
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2687
Składniki
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajmy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy wodę, dobrze wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuścić w głębokim garnku masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Wszystko razem podsmażamy do czasu odparowania wody. Kiedy to nastąpi dodajemy rozdrobniony widelcem serek feta. Mieszamy wszystko na małym ogniu i kiedy szpinak i ser się połączą doprawiamy pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na dwóch łyżkach oleju (lub oliwy). Zrobionego kurczaka wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, grubo posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy i pieczemy około 20 minut na termoobiegu nastawionym na 170 stopni. Jeżeli nie masz lub nie lubisz używać termoobiegu piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz aż ciasto będzie miało złoty kolor. Na upieczony spód wykładamy kurczaka, którego potem przykrywamy szpinakiem. Całość obficie posypujemy startym serem edamskim.