Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2315

Dodano:

Odsłon: 2861

Tarta, moja druga w życiu, a tak smaczna. Jestem z siebie dumna. Zniknęła z prędkością światła!

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 120 gram zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania przyprawy do drobiu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 450 gram mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 kostka sera feta
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • kostka sera edamskiego
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajmy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy wodę, dobrze wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.

  2. W tym czasie rozpuścić w głębokim garnku masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Wszystko razem podsmażamy do czasu odparowania wody. Kiedy to nastąpi dodajemy rozdrobniony widelcem serek feta. Mieszamy wszystko na małym ogniu i kiedy szpinak i ser się połączą doprawiamy pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.

    Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na dwóch łyżkach oleju (lub oliwy). Zrobionego kurczaka wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  3. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, grubo posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy i pieczemy około 20 minut na termoobiegu nastawionym na 170 stopni. Jeżeli nie masz lub nie lubisz używać termoobiegu piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz aż ciasto będzie miało złoty kolor.
    Na upieczony spód wykładamy kurczaka, którego potem przykrywamy szpinakiem. Całość obficie posypujemy startym serem edamskim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń