Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tartaletki z konfiturą rabarbarową"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1098
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 227
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1098
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 227
Składniki
Konfitura: Rabarbar obieramy, odcinamy końce, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka o nieprzywierającym dnie, dodajemy cukier, imbir i skórkę z cytryny. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc. Następnego dnia doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i, mieszając, smażymy około 60 minut.
Ciasto: Masło, cukier i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy dość duże kółka. Środki smarujemy konfiturą, brzegi ciasta gęsto nacinamy i dekoracyjnie zawijamy do środka. Z resztek ciasta toczymy wałeczki, którymi zdobimy tartaletki. Smarujemy rozmieszanym białkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wkładamy do piecyka nagrzanego do temperatury 180oC. Studzimy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki 1 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 169 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 47 g.Źródło: Rewia