Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort naleśnikowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wbij jajko, dodaj żółtko, mleko oraz wodę. Mieszaj mikserem aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wylej na nią niewielką porcję ciasta i, obracając patelnią, rozprowadź równomiernie na niej ciasto. Smaż cieniutkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Szpinak włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku, odcedź, osącz, grubo posiekaj. Dymki pokrój na kawałeczki, zeszklij na patelni, na łyżce oleju.
Szpinak wymieszaj z dymką, pokrojoną w kostkę fetą i suszonymi pomidorami oraz jaj kami. Przypraw nadzienie roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem. Wierzch tortu naleśnikowego posyp żółtym serem i orzechami. Tort przenieś na przykrytą papierem do pieczenia blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 20-30 minut.
<strong>: 60 minut Porcja: 395 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie