Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tortilla z kurczakiem, warzywami i salsą"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Składniki
(na 2 porcje) Czas przygotowania: godzina + noc na marynowanie mięsa Poziom trudności:
Wymieszaj dwie łyżki oliwy ze szczyptą soli, pieprzu, kuminu, łyżeczką kolendry. Natrzyj marynatą pierś z kurczaka, włóż do miseczki, przykryj. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 170°C (funkcja grill), piecz mięso ok. 20 minut. Wyjmij kurczaka, pokrój w cienkie paski, odstaw.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia. Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa). Zwiń każdą w rożek, wypełnij go warzywami, kurczakiem i pokrojonym w słupki serem cheddar. Owiń rożki paskiem z liścia bananowca. Nagrzej piekarnik do 175°C. Włóż tortille do żaroodpornego naczynia i piecz 25 minut.
Przed podaniem posyp farsz listkami świeżej kolendry. Salsa pomidorowa: usuń gniazda nasienne z pomidorów, resztę pokrój w kostkę, dodaj posiekane liście kolendry, papryczki jalapeno, chili i szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj odrobinę oliwy.
Guacamole: w ceramicznej miseczce rozgnieć na gładką masę awokado, dodaj sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy. Dopraw solą, dodaj posiekane liście kolendry. Podawaj ciepłe tortille z sosami.Źródło: Twój Styl