Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka gęsie z fasolą"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuj ją do miękkości (w tej samej wodzie). Odcedź i ostudź.
Uda umyj i oddziel górną część (możesz pomóc sobie nożem). Uda natrzyj solą i kminkiem. Boczek pokrój w plastry. Owiń nimi każdą część ud i przypnij wykałaczką. Umieść w naczyniu do zapiekania, wlej wino, podlej odrobiną wody i piecz w temperaturze 190 st. C prawie 50-60 minut (aż będą miękkie).
Obierz cebulę i czosnek – posiekaj drobno. Wyszorowane marchew i pomidory potnij na kawałki. Na patelni rozpuść smalec, wrzuć warzywa. Chwilę duś razem z czosnkiem i cebulą. Seler oczyść i pokrój w plastry. Wymieszaj seler z podduszonymi warzywami. Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Do piekących się ud dodaj wymieszane warzywa. Wrzuć gałązkę tymianku. Piecz razem jeszcze ok. 15-20 min. Natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 90 min (bez namaczania fasoli) 480 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień