Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka na ryżu"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2824
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2824
Składniki
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju przesmażyć na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebule, dodać ryż i curry. Prażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w plastry banany, wymieszać i obłożyć równomiernie kurczaka.
Wszystko zalać bulionem, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do temperatury 200oC piekarnika. Piec ok. 45 minut.
To danie najlepiej podać natychmiast. Świetnym dodatkiem będą np. miks sałat z sosem winegret albo kolorowe warzywa (brokuły, marchewka, groszek, papryka) ugotowane na parze.
Kto chce, by to danie nabrało bardziej orientalnego charakteru, może dodać do ryżu kawałek świeżego, startego imbiru.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium