Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka na ryżu

Udka kurczaka na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka na ryżu"

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag ryżu
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 banany
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju przesmażyć na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  2. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebule, dodać ryż i curry. Prażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w plastry banany, wymieszać i obłożyć równomiernie kurczaka.

  3. Wszystko zalać bulionem, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do temperatury 200oC piekarnika. Piec ok. 45 minut.

  4. To danie najlepiej podać natychmiast. Świetnym dodatkiem będą np. miks sałat z sosem winegret albo kolorowe warzywa (brokuły, marchewka, groszek, papryka) ugotowane na parze.

  5. Kto chce, by to danie nabrało bardziej orientalnego charakteru, może dodać do ryżu kawałek świeżego, startego imbiru.

  6. ok. 75 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń