Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w miodzie

Udka kurczaka w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka w miodzie"

Składniki

  • 80 dag udek (pałek) z kurczaka lub 4 podudzia
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki tequili
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomarańcze (w tym sok i skórka otarta z jednej pomarańczy)
  • 8 małych papryczek chili + 1 papryczka do marynaty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka kurczaka w miodzie

Przygotowanie

  1. Udka kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Natrzyj je starannie solą, przełóż do większej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę chili (po oczyszczeniu z nasion) posiekaj na drobne kawałki. Teraz dodaj miód, skórkę otartą z 1 pomarańczy, sok pomarańczowy, tequilę i olej.

  2. Wszystko wymieszaj, a powstałą marynatą zalej kurczaka. Przemieszaj, aby każdy kawałek mięsa był dobrze nią nasmarowany. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 3 godziny.

  3. Po tym czasie udka w marynacie układaj na rozgrzanym grillu. Grilluj powoli (ok. 40 min), często obracając i smarując mięso pozo- stałą marynatą.

  4. Drugą pomarańczę pokrój na plasterki. Pod koniec grillowania ułóż ją na ruszcie obok mięsa razem z całymi papryczkami.

  5. (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 415 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń