Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka w miodzie"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1908
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1748
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 110
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1908
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1748
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 110
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Udka kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Natrzyj je starannie solą, przełóż do większej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę chili (po oczyszczeniu z nasion) posiekaj na drobne kawałki. Teraz dodaj miód, skórkę otartą z 1 pomarańczy, sok pomarańczowy, tequilę i olej.
Wszystko wymieszaj, a powstałą marynatą zalej kurczaka. Przemieszaj, aby każdy kawałek mięsa był dobrze nią nasmarowany. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie udka w marynacie układaj na rozgrzanym grillu. Grilluj powoli (ok. 40 min), często obracając i smarując mięso pozo- stałą marynatą.
Drugą pomarańczę pokrój na plasterki. Pod koniec grillowania ułóż ją na ruszcie obok mięsa razem z całymi papryczkami.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 415 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie