Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym to trochę inna odsłona udek z kurczaka. Podane z ziemniaczkami, makaronem lub ryżem na sypko sprawdzą się wyśmienicie i zachwycą intensywnością smaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1570
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 302
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1570
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 302
Składniki
PRZYGOTOWANIE UDEK Udka z kurczaka przekrój na pół i odstaw na bok. Wędzony boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Usmażone skwarki wyjmij, będą potrzebne później. Na wytopionym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodaj słodką paprykę w proszku i zacznij od razu mieszać, aby się nie skarmelizowała, zrobi się wtedy gorzka. Podlej odrobiną wody i dodaj poporcjowane udka. Dorzuć pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojonego w kostkę selera naciowego. Dodaj passatę pomidorową i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, cały czas kontrolując poziom płynu. Ważne, żeby nie było go za dużo, udka mają być w sosie własnym niezagęszczane mąką. Na koniec dodaj do sosu odrobinę soku z cytryny. PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry i poukładaj na wysłanej papierem blaszce do pieczenia. Posmaruj czosnkiem niedźwiedzim w oleju. Przypraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut. SPOSÓB PODANIA Udka z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym podaj z upieczonymi ziemniaczkami. Ułóż udka na talerzu, polej sosem, posyp skwarkami. Obok poukładaj plasterki upieczonych ziemniaczków. Potrawa smakuje także wyśmienicie z makaronem lub ryżem na sypko. Smacznego