Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka z kurczaka z papryką"
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1437
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 49
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1106
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 471
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1437
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 49
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1106
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 471
Składniki
Udka myję, osuszam i nacieram wymieszanymi ze sobą przyprawami. Wkładam na minimum sześć godzin do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 190oC i wstawiam udka ułożone na suchej blaszce do pieczenia. Piekę 70 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem (nigdy nie polewam drobiu wodą).
Upieczone udka kroję na pół w zgięciu i układam na półmisku.
Podaję jako danie obiadowe z frytkami lub na ciepłą kolację. Pięknie przybrane, nadają się też do zimnego bufetu na przyjęcie.
<strong>Przepis nadesłał Józef Smoliński, Koronowo.</strong>Źródło: Rewia