Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka z natką i kolorowym pieprzem w potrawce z ziemniaczkami"
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 616
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 279
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 616
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 279
Składniki
Sposób przyrządzania: Udka umyj, osusz, natrzyj solą i kolorowym pieprzem. Skrop olejem. Włóż je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.
Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką. Wstaw udka do piekarnika nagrzanego do 200o C, piecz około 50 minut Jeśli masz kuchnię z termoobiegiem, wystarczy 175o C.
W trakcie pieczenia dwukrotnie wykładaj na udka pietruszkowe masło.
Równolegle, na drugiej półce, możesz piec ziemniaki z dymką i pomidorami.
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i wraz ze skórką pokrój wzdłuż. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą. Dymkę opłucz, strząśnij i pokrój w pierścionki. Pomidory umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.
Wstaw ziemniaki do piekarnika. Powinny być gotowe w tym samym czasie, co udka. Po 20 min do piekących się ziemniaków dołóż pomidory i dymkę. Podawaj z udkami. Całość posyp listkami natki.
ok. 85 minut • Porcja 390 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie