Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątroba wp.w sosie cebulowo-marchewkowym.

Wątroba wp.w sosie cebulowo-marchewkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1031 Ocena: 21429

Dodano:

Odsłon: 477

Jeśli lubicie podroby ,to tak przygotowana wątroba jest świetnym obiadem podana z ziemniakami lub kaszą.

Składniki

  • 1,20 kg wwątroby wieprzowej
  • 3 cebule,kilka szt.ziela angielskiego ,3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • mąka do obtoczenia wątroby
  • tłuszcz do smażenia
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • sól ,maggi
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wątroba wp.w sosie cebulowo-marchewkowym.

Przygotowanie

  1. Wątrobę pokroic na mniejsze cżęści ,namoczyć w wodzie na pół godz.
    Dać na sitko by woda obciekła.
    Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron.
    Przekładać usmażoną wątrobę do rondla.
    Dodać ziele,liśccie laurowe i paprykę.Zalać wodą tyle by wątroba była przykryta i gotować około 40 min.Nie solimy bo wątroba będzie twarda,solimy przed podaniem.
    Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew pokrojoną w talarki.
    Kiedy wątoba jest krucha dodać cebulę i marchewkę,pogoować 10 min.

    Jeśli sos jest za rzadki zrobić zaczepkę z mąki.
    Doprawić do smaku solą ,maggi,pieprzem .

    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń