Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5809
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 315
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5809
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 315
Składniki
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 czyli, na pół szklanki kaszy gotujemy szklankę wody i wrzucamy kaszę na wrzątek, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem, nie mieszamy, kasza gotuje się kilka minut, sprawdzamy czy już miękka, przekładamy do miski by przestygła. Gotujemy ją bez żadnych przypraw. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i możemy dodać jeszcze majeranku, razem wszystko smażymy. W międzyczasie prażymy pestki dyni na suchej patelni. Por kroimy w drobną kosteczkę. Następnie mieszamy wszystko w misce: ugotowaną kaszę jaglaną, usmażone pieczarki wraz z cebulką, pokrojony drobno por, uprażone pestki dyni, dodajemy łyżeczkę soli, jeszcze pieprzu, może być majeranek i przyprawa do kotletów mielonych. Mieszamy. Następnie trochę wszystko blendujemy, by kotlety dawało się łatwiej formować. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie, na złoto, po kilka minut z każdej strony. Smacznego :-)