Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoski sos do makaronu

Włoski sos do makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Włoski sos do makaronu"

Składniki

  • 8 pomidorów
  • 3–4 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 35 dag makaronu penne (grube pióra)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • 3 gałązki bazylii
  • 6 łyżek grubo startego parmezanu. Przygotowanie: 30 min; Porcja: 400 kcal; Cena porcji: 2
  • 75 zł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój na cząstki. Marchewki obierz, umyj, potnij w kosteczkę albo grubo zetrzyj. Por oczyść, opłucz, drobno pokrój. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, a strąk opłucz, osusz, potnij na niewielkie kawałeczki.

  2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż. Dodaj kawałeczki papryki, pora oraz cząstki pomidorów. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia.

  3. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Duś bez przykrycia jeszcze 8–10 minut. Makaron odcedź, osącz na sitku. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekaną bazylią i wiórkami parmezanu.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń