Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawny omlet z kurkami"
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 851
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 564
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 851
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 564
Składniki
Żółtą cebulę drobno posiekaj. Kurki oczyść z igliwia i piasku, umyj i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, większe sztuki przekrój na pół. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół.
Czerwoną cebulę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej masło (1 łyżka), wrzuć posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj kurki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 min, aż odparuje cały płyn. Dopraw solą oraz pieprzem.
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, dodaj do nich przesianą mąkę, sól oraz 4 łyżki wody, całość dokładnie zmiksuj. Do żółtek stopniowo doda waj ubitą pianę, tym razem całość delikatnie mieszając łyżką.
Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Wlej połowę masy jajecznej i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż na małym ogniu 3-5 minut, aż masa się zetnie. Przewróć na drugą stronę, smaż ok. 2 min.
Omlet zsuń na talerz, rozłóż na nim połowę usmażonych kurek, pomidorków i cebuli, złóż na pół. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet.
30 minut. Sztuka: 490 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie