Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane frykadelki"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2764
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1286
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 738
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 84
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2764
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1286
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 738
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 84
Składniki
Kajzerkę zalej 100 ml mleka, odstaw do namoczenia. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj. Obraną cebulę poszatkuj. Do miski włóż obydwa rodzaje mięsa. Dodaj cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. Odlej na sicie (1/4 l wody z gotowania pozostaw). Z masy mięsnej uformuj 12 pulpecików.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż pulpeciki na złoty kolor (po 2-3 minuty z każdej strony).
Zrób zasmażkę z masła i mąki. Wlej wywar z kalafiora, resztę mleka, zagotuj. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką. Zmiksuj z drugim żółtkiem. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. W naczyniu rozłóż z mięsem i kalafiorem. Polej sosem. Zapiekaj ok. 15 min w 180 st.
czas ok. 50 min; porcja – 630 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety