Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z farszem z pieczarek, zapiekane w sosie porowo-serowym. Ciepłe danie, idealne na długie, jesienne wieczory.
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 85
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 113
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 85
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 113
Składniki
Obrane i umyte pieczarki, umytą cukinię i czosnek zblendować .
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać pieczarki z cukinią i czosnkiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać kaszę manną lub kukurydzianą, sól i bazylię i dusić kolejne 10 minut.
Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki na jasno-złoty kolor. Dodać do farszu i dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia. Można przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Por dokładnie umyć, pokroić w półplasterki i smażyć na dwóch łyżkach oleju przez około 10 minut.
Do pora dodać ser topiony, sól i pieprz i dobrze rozmieszać aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
Do pora dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wlać około 1 szklanki przygotowanego sosu porowo-serowego.
Z 400 g mąki z dodatkiem ciepłej wody zagnieść ciasto na pierogi. Woda powinna być ciepła, ponieważ ułatwia to wyrobienie ciasta. Ważne jest też, aby wyrobione ciasto było twarde, zwarte i trudne do rozwałkowania, ponieważ wówczas pierogi nie rozpadną się podczas zapiekania w sosie.
Przygotowane w etapie 9 ciasto pokroić na kilka części. Każdą z nich po kolei rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i pokroić w kwadraty o boku około 3 cm. Każdy taki kwadrat należy rozwałkować na grubość około 2 mm.
Pierogi nadziewać tak ,jak pokazane jest to na zdjęciu.
Skleić najpierw dwa przeciwległe rogi.
Następnie skleić dwa kolejne przeciwległe rogi.
Skleić pieróg tak, jak zdjęciu.
Pierogi układać w naczyniu do zapiekania na warstwie sosu.
Każdą warstwę pierogów polać warstwą sosu.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut.