Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z farszem z pieczarek, zapiekane w sosie porowo-serowym. Ciepłe danie, idealne na długie, jesienne wieczory.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 63
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 63
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Składniki
Obrane i umyte pieczarki, umytą cukinię i czosnek zblendować .
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać pieczarki z cukinią i czosnkiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać kaszę manną lub kukurydzianą, sól i bazylię i dusić kolejne 10 minut.
Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki na jasno-złoty kolor. Dodać do farszu i dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia. Można przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Por dokładnie umyć, pokroić w półplasterki i smażyć na dwóch łyżkach oleju przez około 10 minut.
Do pora dodać ser topiony, sól i pieprz i dobrze rozmieszać aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
Do pora dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wlać około 1 szklanki przygotowanego sosu porowo-serowego.
Z 400 g mąki z dodatkiem ciepłej wody zagnieść ciasto na pierogi. Woda powinna być ciepła, ponieważ ułatwia to wyrobienie ciasta. Ważne jest też, aby wyrobione ciasto było twarde, zwarte i trudne do rozwałkowania, ponieważ wówczas pierogi nie rozpadną się podczas zapiekania w sosie.
Przygotowane w etapie 9 ciasto pokroić na kilka części. Każdą z nich po kolei rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i pokroić w kwadraty o boku około 3 cm. Każdy taki kwadrat należy rozwałkować na grubość około 2 mm.
Pierogi nadziewać tak ,jak pokazane jest to na zdjęciu.
Skleić najpierw dwa przeciwległe rogi.
Następnie skleić dwa kolejne przeciwległe rogi.
Skleić pieróg tak, jak zdjęciu.
Pierogi układać w naczyniu do zapiekania na warstwie sosu.
Każdą warstwę pierogów polać warstwą sosu.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut.