Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ryżowa z parówkami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 185
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 185
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, osącz na durszlaku, ostudź. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Parówki obierz, pokrój. Oczyść i posiekaj cebulę. Drobniutko pokrój oczyszczoną paprykę i kiszone ogórki. Odcedź groszek.
Rozgrzej olej i podsmaż parówki razem z cebulą. Do zimnego ryżu dodaj parówki, paprykę, ogórki, groszek oraz 1/3 porcji startego sera. Wymieszaj i przypraw, posyp ew. ziołami lub posiekaną natką pietruszki.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, włóż ryż. Polej roztrzepanym jajkiem, posyp resztą sera. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180°C. Podaj z ulubioną surówką. Możesz dodać do zapiekanki czerwoną fasolę z puszki.
<strong>Przepis przysłała Magdalena Magiera z Rzeszowa Główka z Chorzowa</strong>Źródło: Bella Relaks