Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty pomysł na sytą kolację lub obiad. Zapiekanka smakuje tak samo nawet po odgrzaniu w piekarniku i nie przypali się ani od spodu ani z wierzchu.
Naczynie żaroodporne, 2 garnki, łyżka lub trzepaczka do jajek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Warzywa wrzucamy do zimnej wody, w tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy w grubsze plastry i wrzucamy do warzyw. Gotujemy ok. 5 minut od chwili zagotowania.
Warzywa odcedzamy na durszlaku, zachowując wywar na inną okazję np.do ugotowania zupy. Ziemniaki wyjmujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym odrobiną oleju jako pierwszą warstwę. Posypujemy pieprzem i papryką w proszku.
Na ziemniaki układamy warzywa.
Na warzywa układamy cebulę pokrojoną w plasterki.
Rozpuszczamy masło w małym garnku
Do masła dodajemy mąkę
Łączymy mąkę z masłem
Dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając używając łyżki lub trzepaczki do jajek.
Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Jeśli uważamy, że jest za gęsta konsystencja, dodajmy trochę więcej mleka. Zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy
Do sosu dodajemy gałkę muszkatołową i dobrze mieszamy
Dodajemy czarny pieprz i dobrze mieszamy
Dodajemy zieloną pietruszkę i czosnek wyciśnięty w prasie i mieszamy
Garnek znów podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy żółty ser starty na jarzynowej tarce i mieszamy dopóki ser się całkowicie rozpuści. Zostawiamy trochę sera na posypanie wierzchu.
Tak powstały sos beszamelowy wykładamy na warzywa
Na wierzch dodajemy trochę startego sera
Na drobnej tarce jarzynowej ścieramy parmezan
Wierzch posypujemy następnie tartą bułką
Wkładamy naczynie do piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na funkcję góra -dół
Tak wygląda zapiekanka po 30 minutach. Jest syta i smaczna. Dla tych co lubią mięsko, można na wierzch zapiekanki położyć plasterki boczku. Smacznego.