Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z ziemniakami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Obgotuj je w osolonej wodzie (maks. 10 min, żeby były półtwarde). Odcedź. Brukselkę zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź. Mięso umyj, osusz, pokrój na 8 cienkich plastrów.
W rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 1 min. Zalej mlekiem i szybko zamieszaj, by nie powstały grudki. Dolej bulion i wymieszaj. Dopraw sos.
Formę posmaruj tłuszczem. Ułóż ziemniaki, poprzekładaj mięsem. Dodaj brukselkę oprósz solą, pieprzem i gałką. Zalej sosem i piecz 20 min w 175 °C.Źródło: Naj