Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pożywna rozpływająca się w ustach zapiekanka z ziemniakami ,boczkiem, cebulką i serem.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 801
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425205
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10740
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 801
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425205
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10740
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy ziemniaki następnie plastry boczku, na połowie pokrojoną cebulkę na drugiej paprykę oraz starty ser. Układamy tak dwa razy i 3 warstwa to ziemniaczki.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy make, oraz mleko i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do momentu aż mleko osiągnie tak wysoką temperaturę że sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy wg gustu solą, pieprzem oraz gałką. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na termoobiegu przez 10 minut. Następnie przez 15 minut bez termoobiegu. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zanim zapiekankę pokroimy odstawiamy ją na 10 minut.