Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pożywna rozpływająca się w ustach zapiekanka z ziemniakami ,boczkiem, cebulką i serem.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4238
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26230
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1552
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4238
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26230
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1552
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy ziemniaki następnie plastry boczku, na połowie pokrojoną cebulkę na drugiej paprykę oraz starty ser. Układamy tak dwa razy i 3 warstwa to ziemniaczki.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy make, oraz mleko i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do momentu aż mleko osiągnie tak wysoką temperaturę że sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy wg gustu solą, pieprzem oraz gałką. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na termoobiegu przez 10 minut. Następnie przez 15 minut bez termoobiegu. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zanim zapiekankę pokroimy odstawiamy ją na 10 minut.