Dania główne Przepis na:
Zapiekanka ziemniaczana z porem i pieczarkami

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1254
Dodano: 23.10.2018
Odsłon: 907
Składniki
- 4 ziemniaki obrane i ugotowane
- 3 łyżki oleju
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150 g sera w plasterkach
- sól,pieprz,suszona bazylia
- 3-4 pieczarki
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ziemniaki odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry. Pora kroimy w półtalarki, cebulę w piórka,a pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli. Pora z cebulą i pieczarkami smażymy 5-7 minut.
-
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.
Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,na wierzchu układamy plastry sera. -
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)