Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z porem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z porem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1254

Dodano:

Odsłon: 907

Dla całej mojej rodziny się spodobała.

Składniki

  • 4 ziemniaki obrane i ugotowane
  • 3 łyżki oleju
  • por
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera w plasterkach
  • sól,pieprz,suszona bazylia
  • 3-4 pieczarki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry. Pora kroimy w półtalarki, cebulę w piórka,a pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli. Pora z cebulą i pieczarkami smażymy 5-7 minut.

  2. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.
    Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,na wierzchu układamy plastry sera.

  3. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń