Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany ryż z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL-u, które mimo upływu czasu nie traci na aktualności. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Niewiele pracy i tylko kilka prostych składników, za które zapłacicie nie więcej niż 10 zł.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 23
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 23
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
W rondelku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp ryż i cukier. Składniki gotuj do momentu, aż ryż całkowicie pochłonie mleko.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dopraw je cynamonem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na spód przełóż połowę ryżu. Powierzchnię wyrównaj, na górę wyłóż starte jabłka z cynamonem. Warstwę owoców przykryj drugą porcją ryżu. Na wierzch zapiekanki wyłóż pozostałą część masła. Zapiekankę przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Ryż z jabłkami i cynamonem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.