Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany ryż z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL-u, które mimo upływu czasu nie traci na aktualności. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Niewiele pracy i tylko kilka prostych składników, za które zapłacicie nie więcej niż 10 zł.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1823
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 206
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6309
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1823
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 206
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6309
Składniki
W rondelku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp ryż i cukier. Składniki gotuj do momentu, aż ryż całkowicie pochłonie mleko.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dopraw je cynamonem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na spód przełóż połowę ryżu. Powierzchnię wyrównaj, na górę wyłóż starte jabłka z cynamonem. Warstwę owoców przykryj drugą porcją ryżu. Na wierzch zapiekanki wyłóż pozostałą część masła. Zapiekankę przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Ryż z jabłkami i cynamonem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.