Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany ryż z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL-u, które mimo upływu czasu nie traci na aktualności. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Niewiele pracy i tylko kilka prostych składników, za które zapłacicie nie więcej niż 10 zł.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 257
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40416
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5280
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 257
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40416
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5280
Składniki
W rondelku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp ryż i cukier. Składniki gotuj do momentu, aż ryż całkowicie pochłonie mleko.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dopraw je cynamonem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na spód przełóż połowę ryżu. Powierzchnię wyrównaj, na górę wyłóż starte jabłka z cynamonem. Warstwę owoców przykryj drugą porcją ryżu. Na wierzch zapiekanki wyłóż pozostałą część masła. Zapiekankę przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Ryż z jabłkami i cynamonem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.