Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje je również z pieczonymi ziemniakami. Tanio i smacznie.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1051
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 768
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 117
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1051
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 768
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 117
Składniki
Umyte i oczyszczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na gorącej patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na nim przyprawione żeberka. Obsmażone przełożyć na talerz a na tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w piórka cebule.
Do zeszklonej cebuli dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwile podsmażyć. Następnie do cebuli dodać odcedzona z soku kapustę kiszona. Jeśli nie lubicie kwaśnej kapusty, można ja przed dodaniem przepłukać pod bieżącą woda. Doprawić małą ilością soli i pieprzem do smaku. Całość smażyć 10 minut. Pod koniec smażenia do kapusty dodać pokrojone w kostkę jabłka. Jabłek można nie obierać ze skorki. Całość doprawić kminkiem i cukrem, podsmażyć kilka minut.
Ziemniaki umyć i przekroić na pól. Wrzucić do miski, polać olejem i doprawić solą. Całość wymieszać, tak aby olej i sól rozprowadzić dobrze po ziemniakach. Dno żaroodpornego naczynia z pokrywka, posmarować tłuszczem i wyłożyć na nim obsmażone wcześniej żeberka, wraz z sokiem, który wypuściły. Żeberka przyprawić granulowanym czosnkiem i papryką. Na żeberkach ułożyć usmażoną kapustę, a na samym wierzchu ziemniaki.
Naczynie przykryć pokrywka i piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę i podpiec bez przykrycia następne 15 – 20 minut. Smacznego!