Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w kiszonej kapuście z ziemniakami. Po prostu pycha!

Żeberka w kiszonej kapuście z ziemniakami. Po prostu pycha!

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 2738

Kapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje je również z pieczonymi ziemniakami. Tanio i smacznie.

Składniki

  • około 1300 g żeberek wieprzowych
  • duża łyżka smalcu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie jabłka
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g małych ziemniaków
  • 2 – 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w kiszonej kapuście z ziemniakami. Po prostu pycha!

Przygotowanie

  1. Umyte i oczyszczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą i pieprzem.

    Na gorącej patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na nim przyprawione żeberka. Obsmażone przełożyć na talerz a na tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w piórka cebule.

  2. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwile podsmażyć.
    Następnie do cebuli dodać odcedzona z soku kapustę kiszona. Jeśli nie lubicie kwaśnej kapusty, można ja przed dodaniem przepłukać pod bieżącą woda. Doprawić małą ilością soli i pieprzem do smaku. Całość smażyć 10 minut.

    Pod koniec smażenia do kapusty dodać pokrojone w kostkę jabłka. Jabłek można nie obierać ze skorki. Całość doprawić kminkiem i cukrem, podsmażyć kilka minut.

  3. Ziemniaki umyć i przekroić na pól. Wrzucić do miski, polać olejem i doprawić solą. Całość wymieszać, tak aby olej i sól rozprowadzić dobrze po ziemniakach.

    Dno żaroodpornego naczynia z pokrywka, posmarować tłuszczem i wyłożyć na nim obsmażone wcześniej żeberka, wraz z sokiem, który wypuściły. Żeberka przyprawić granulowanym czosnkiem i papryką.

    Na żeberkach ułożyć usmażoną kapustę, a na samym wierzchu ziemniaki.

  4. Naczynie przykryć pokrywka i piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

    Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę i podpiec bez przykrycia następne 15 – 20 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 21 lutego Pyszny przepis.... Milion kalorii,ale na nie szkodzi , prawda ? :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń