Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 406
Dodano: 21.02.2021
Odsłon: 2738
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Umyte i oczyszczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
Na gorącej patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na nim przyprawione żeberka. Obsmażone przełożyć na talerz a na tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w piórka cebule.
Do zeszklonej cebuli dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwile podsmażyć.
Następnie do cebuli dodać odcedzona z soku kapustę kiszona. Jeśli nie lubicie kwaśnej kapusty, można ja przed dodaniem przepłukać pod bieżącą woda. Doprawić małą ilością soli i pieprzem do smaku. Całość smażyć 10 minut.
Pod koniec smażenia do kapusty dodać pokrojone w kostkę jabłka. Jabłek można nie obierać ze skorki. Całość doprawić kminkiem i cukrem, podsmażyć kilka minut.
Ziemniaki umyć i przekroić na pól. Wrzucić do miski, polać olejem i doprawić solą. Całość wymieszać, tak aby olej i sól rozprowadzić dobrze po ziemniakach.
Dno żaroodpornego naczynia z pokrywka, posmarować tłuszczem i wyłożyć na nim obsmażone wcześniej żeberka, wraz z sokiem, który wypuściły. Żeberka przyprawić granulowanym czosnkiem i papryką.
Na żeberkach ułożyć usmażoną kapustę, a na samym wierzchu ziemniaki.
Naczynie przykryć pokrywka i piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę i podpiec bez przykrycia następne 15 – 20 minut.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Zgadzam się - idealne połączenie!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 21 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszny przepis.... Milion kalorii,ale na nie szkodzi , prawda ? :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz