Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje je również z pieczonymi ziemniakami. Tanio i smacznie.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Umyte i oczyszczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na gorącej patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na nim przyprawione żeberka. Obsmażone przełożyć na talerz a na tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w piórka cebule.
Do zeszklonej cebuli dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwile podsmażyć. Następnie do cebuli dodać odcedzona z soku kapustę kiszona. Jeśli nie lubicie kwaśnej kapusty, można ja przed dodaniem przepłukać pod bieżącą woda. Doprawić małą ilością soli i pieprzem do smaku. Całość smażyć 10 minut. Pod koniec smażenia do kapusty dodać pokrojone w kostkę jabłka. Jabłek można nie obierać ze skorki. Całość doprawić kminkiem i cukrem, podsmażyć kilka minut.
Ziemniaki umyć i przekroić na pól. Wrzucić do miski, polać olejem i doprawić solą. Całość wymieszać, tak aby olej i sól rozprowadzić dobrze po ziemniakach. Dno żaroodpornego naczynia z pokrywka, posmarować tłuszczem i wyłożyć na nim obsmażone wcześniej żeberka, wraz z sokiem, który wypuściły. Żeberka przyprawić granulowanym czosnkiem i papryką. Na żeberkach ułożyć usmażoną kapustę, a na samym wierzchu ziemniaki.
Naczynie przykryć pokrywka i piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę i podpiec bez przykrycia następne 15 – 20 minut. Smacznego!