Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 216
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 216
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Składniki
Natke można jeść surową lub ją gotować czy przyrządzać z niej smoothie. Liście kalarepy można na przykład przyrządzić jak szpinak. Wszystkie cztery rodzaje liści nadają się świetnie do przetwarzania na pastę do chleba. I to właśnie tutaj pokazuję na przykładzie natki marchwi. Przepis można modyfikować zgodnie ze swoim gustem, w zależności od tego, jakich liści używamy i które najbardziej lubimy. Kremowa konsystencję pasty uzyskujemy dzięki nasionom słonecznika, jeśli wybierzemy orzechy, powstanie pesto. Składniki: • natka z 4-5 marchwi • 70 g nasion słonecznika • 6 łyżeczki oliwy z oliwek • 1/2 ząbka czosnku • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy • opcjonalnie: 1-2 garście szpinaku • skórka z 1/2 cytryny • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz • woda Natkę umyć i posiekać z grubsza. Dodać nasiona słonecznika, oliwę z oliwek, czosnek, miód, szpinak (opcjonalnie), sok i skórkę z cytryny i zblendować aż do uzyskania kremu. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej przypraw zgodnie ze swoim smakiem. Pasta przechowuje się około 3-4 dni w lodówce lub można jej nadmiar zamrozić. Jeśli z czasem stanie się ciemnozielona lub brunatna, a dzieje się to dość szybko gdy powietrze ma do niej dosętp, należy ją wtedy zamieszać ponownie.