Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja nakazuje – jak prawią matki, babki, poradniki i książki kucharskie – aby stół wielkanocny uginał się do tłustości i słodkości. Już na kilka dni przed godziną zero, obmyślamy strategię i harmonogram gotowania, pieczenia i smażenia. W Niedzielę Wielkanocną pojawią się na stołach lukrowane baby przygotowane z takiej ilości żółtek, że od samej lektury przepisu wzrasta poziom cholesterolu, mazurki, których bogactwo zdobień każe traktować je bardziej w kategoriach dzieł sztuki niż wyrobów cukierniczych, a nade wszystko mięsa i wędliny w ilości, którą z powodzeniem można nakarmić kompanię żołnierzy. Dla organizmów osób, które na co dzień jedzą mięso, świąteczny jadłospis jest prawdziwym wyzwaniem i szkołą przetrwania, przede wszystkim ze względu na ilość cukru i tłuszczu, które są zjadane w bardzo krótkim czasie. Natomiast wegetarianom Wielkanoc może jawić się jako klęska głodu. Co w takim razie zrobić, gdy chcemy nieco odchudzić wielkanocne stoły, a jednocześnie ugościć przy nich osoby, które wyeliminowały ze swojej diety mięso? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne lub – jak kto woli – nie taki diabeł straszny jak go malują. Wegetariańska Wielkanoc może być nie tylko znacznie zdrowsza od tradycyjnego świątecznego jadłospisu, ale też niezwykle smaczna i może zadowolić nawet najbardziej konserwatywne podniebienia. Jak to zrobić? W wielu domach śniadanie wielkanocne rozpoczynają zupy – żurek, barszcz czerwony lub barszcz biały, które można z powodzeniem przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Wystarczy zamiast wywaru mięsnego użyć bulionu warzywnego lub grzybowego, a tradycyjne mięsne dodatki zastąpić roślinnymi odpowiednikami, np. sojowymi kiełbaskami wędzonymi czy vege kiełbaskami białymi. Warto pamiętać również o tofu, które nie tylko stanowi smaczny – i zdrowy! – dodatek do zup, ale też może stać się nieocenionym składnikiem sałatek, pasztetów czy farszów. Wielbiciele szynek i schabów natomiast, z pewnością znajdą coś dla siebie w bogatej ofercie sojowych wędlin. Nie można też zapominać o zieleninie – rzeżucha, rozmaite kiełki, zielona cebulka i szczypiorek, doskonale urozmaicą wielkanocne dania i wprowadzą do tradycyjnych potraw dużo lekkości i świeżości. Oto kilka propozycji bezmięsnych dań wielkanocnych Pasztet z tofu i żurawin Składniki: • 3 kostki tofu wędzonego Polsoja (480 g) • 5 dag suszonych żurawin bez pestek • 1 średnia cebula • 1 kajzerka • 2 jajka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka płatków owsianych • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka musztardy • 2 łyżki oleju • po pół łyżeczki majeranku, tymianku i rozmarynu. • sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. 2. W maszynce do mielenia zmielić tofu, cebulę, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do masy dodać jajka, żurawinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła, mąkę ziemniaczaną i płatki owsiane. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 3. Blaszkę wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, przełożyć do niej uzyskaną masę, a następnie włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec przez następną godzinę. 4. Pasztet wyciągnąć z blachy po całkowitym ostygnięciu. Krem chrzanowy Składniki: • 2 l bulionu grzybowego • 10 dag świeżego startego chrzanu • 2 ziemniaki • ½ małego selera • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 1 żółtko • 400 g śmietany 12% • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 2-3 łyżki oliwy • sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Obrane, umyte i pokrojone na mniejsze części warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażać. 2. Wlać bulion grzybowy i gotować przez chwilę. 3. Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić całość mąką wymieszaną z wodą, a następnie dodać chrzan. 4. Zestawić garnek z ognia, doprawić zupę solą i pieprzem, dodać zahartowaną śmietanę, żółtko i dokładnie zmiksować na gładki krem. 5. Krem można podawać z grzankami, jajkiem na twardo, tofu wędzonym lub podsmażonymi kiełbaskami sojowymi. Pasta chrzanowa z wędzoną solą Składniki: 5 dag startego świeżego chrzanu 2 kostki tofu naturalnego Polsoja 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli wędzonej 1 łyżka soku z cytryny Sól, cukier i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką pastę. Podawać ze świeżym pieczywem lub wędlinami sojowymi.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 78
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 104
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 192
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 78
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 104
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 192
Składniki