Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki opiekane

Ziemniaki opiekane

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 284

Ziemniaczki parowane następnie opiekane na patelni .

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków w proszku , sól
  • olej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki opiekane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyj ( dobierz wielkością , wtedy w tym samym czasie się uparują) , nie obieraj . W garnku do gotowania na parze uparuj je do miękkości . Sprawdź patyczkiem czy są miękkie , nie mogą być rozgotowane . Wystudź .

  2. Jeśli nie masz garnka do gotowania użyj zwykłego garnka ,który masz w swojej kuchni . Do garnka nalej wody tyle aby sitko czy cedzak (używaj metalowych )nie było zanurzone w wodzie , włóż umyte ziemniaki , przykryj .

  3. Na patelni rozpuść tłuszcz lub wlej olej (według uznania) , ułóż pokrojone na połówki ziemniaki, posyp przyprawą do ziemniaków , solą . Usmaż .

  4. Jeśli nie masz gotowej przyprawy do ziemniaków użyj tych , które masz w kuchni : sól + słodka papryka , sól + pieprz , kminek mielony , czosnek w proszku (według uznania)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń