Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziołowe jajka po szkocku z marchewką i dymkami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 758
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 758
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w słupki. Masło rozgrzej na patelni, smaż na nim pokrojone warzywa przez 8 minut. Pod koniec oprósz solą oraz cukrem. Zdejmij z ognia i odłóż na bok. Do garnka włóż 4 jajka. Zalej wodą. Gotuj 4 minuty, odcedź, przestudź, polewając zimną wodą.
Trybulę oraz natkę opłucz, drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem i pozostałym jajkiem. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone jajka obierz, oblep mięsną masą, obtocz w tartej bułce. W garnku o grubym dnie albo we frytownicy rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż przygotowane jajka po szkocku. Smaż je 2–3 minuty na złoty kolor. Potem wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Liście sałat opłucz, osusz, ew. porwij na kawałki. Paprykę oczyść, strąk umyj, pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i szczypiorek wymieszaj. Miód połącz z octem, bulionem i oliwą. Sos przypraw solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę, przemieszaj. Podawaj z mięsem. ok. 30 minut 1 porcja 490 kcalŹródło: Tina