Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zrazy wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
120 min • Porcja 420 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 5 porcji.
Mięso wkładam do mocnego worka, rozbijam tłuczkiem na cienkie plastry. Ogórek, cebulę, chleb kroję w paski.
Każdy plaster mięsa smaruję musztardą, nakładam po 2-3 kawałki ogórka, cebuli, chleba i 2-3 listki rozmarynu. Zwijam roladki i każdą spinam wykałaczkami. Delikatnie solę, posypuję pieprzem.
Przesmażam roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż się przyrumienią. Śliwki przekrawam na pół, wrzucam na patelnię do roladek, dodaję grzyby i gałązki rozmarynu. Wlewam szklankę wody i przykrywam, duszę na małym ogniu, aż będą miękkie.
Co jakiś czas uzupełniam wodę, by roladki się nie przypaliły. Od czasu do czasu również obracam, by mięso się równomiernie udusiło.
Na sam koniec wyjmuję roladki, a sos doprawiam solą i pieprzem. Można go zblendować lub przelać przez sito. Ale najlepszy jest, gdy są w nim kawałki grzybków i śliwek.
Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie