Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, francuska rolada podawana na francuskich stołach w okresie Bożego narodzenia.
Blacha do pieczenia, papiee do pieczenia
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na papierze rozprowadzam 1 łyżkę oleju.
Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier i miksuję do połączenia się składników. Dodaję żółtka i na najmniejszych obrotach miksuję tylko do połączenia się składników.
Do masy dodaję przesianą mąkę, przesiany proszek do pieczenia oraz przesiane kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Masę przelewam do prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzam. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.
Na stole rozkładam papier do pieczenia i przekładam na niego gorącą roladę wyjętą z piekarnika. Górną część papieru delikatnie odrywam (dzięki olejowi nie będzie z tym problemu) i ciasto roluję za pomocą dolnego papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku. Odstawiam do lekkiego wystudzenia na około 1 godzinę.
Przygotowuję krem: w misce ucieram serek mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem do momentu, aż masa zrobi się jednolita i gęsta.
Lekko wystudzoną roladę odrolowuję, smaruję najpierw dżemem morelowym, a następnie kremem z mascarpone. Roladę zwijam i wkładam na 12 godzin do lodówki.