Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące ciasto porzeczkowe"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Składniki
Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski i ubijaj mikserem. Dodaj powoli 3 łyżki gorącej wody, cały czas ubijając. Stopniowo dosypuj także 15 dag cukru połączonego z cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy żółtkowej i wymieszaj. Następnie dodaj stopione masło, mleko i ponownie delikatnie wymieszaj łyżką.
Prostokątną blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i równomiernie rozsmaruj je łyżką. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Dobrze schłodzone białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie gęsta i szklista, dodaj do niej porzeczki i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim masę bezową i piecz jeszcze około 20 minut w temperaturze 150°C.
70 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie