Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz żółtek) lekko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem aż się rozpuszczą. Z 15 dag mąki, 2/3 mleka, soli i drożdży z cukrem wyrobić zaczyn (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka rozmieszać z żółtkami i aromatem. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, żółtka z mlekiem i wyrobić ciasto. Na koniec dać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do blachy, posmarować białkiem. Można posypać kruszonką. Przed pieczeniem zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia. Przepis na kruszonkę: 5 dag masła 5 dag cukru 5 dag mąki Szybko zagnieść, jeśli się zbytnio ogrzeje (za mało się kruszy) dać do lodówki na kilkanaście minut przed posypaniem. Ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i lekko docisnąć.
Wskazówki: Z ciasta można zrobić też rogaliki lub bułeczki z nadzieniem albo bez, według uznania. Do wałkowania ciasto można podsypać mąką, ale z reguły nie jest to konieczne, gdyż jest dość tłuste i się nie przykleja. Bułeczki można posmarować białkiem przed upieczeniem lub zamiast tego zrobić słodką glazurę: upieczone bułeczki prosto z pieca smarujemy wodą z cukrem - łyżeczka cukru i ok. 2 łyżki gorącej wody. Będą dłużej świeże i błyszczące.