Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Upiec biszkopt wg własnego sprawdzonego przepisu. Ja robię biszkopt z 6 jajek, 12 dkg mąki, 12 dkg cukru oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Najpierw ubijam białka, następnie podczas ubijania dodaję po łyżce cukru. Do masy wsypuję łmałymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie lecz powoli mieszam łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczę około 30 min w temp. 180 st. C. Biszkopt powinien mieć złoty kolor. Z ciasto po wyjęciu z pieca zdejmuję pergamin i zostawiam do wystygnięcia.
Następnie wykonuję ciasto z "Prince-Polo". Ubić pianę z białek (z 4 jajek) . Pod koniec ubijania dodać cukie oraz rozdrobnione orzechy włoskie oraz "Prince-Pola" (1 szt. pokroić na 10 części). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec na złoty kolor.
Do masy karmelowej będzie potrzebne: Mleko zagęszczone - słodzone w puszcze gotować 3 godz. na lekkim ogniu (w dużych markietach można kupić gotowy karmel). Rodzynki nasączyć dowolnym alkoholem (ja używam rumu). Te dwie czynności najlepiej wykonać poprzedniego dnia.
Utrzeć masło. Do masy dodać po łyżce karmelu - ciągle mieszając - oraz rodzynki z alkoholem.
Końcowe wykonanie: Biszkopt lekko nasączyć alkohole, posmarować masą karmelową a na górę wyłożyć ciasto z "Prine-Polo". Całość popisać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą (gorzką).