Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru, niech wyrosną.
Do mąki wlać drożdże i stopione masło. Wbić jajka i zółtko (białko do posmarowania drożdżówek przed pieczniem). Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić.
Nadzienie: Ugotować budynie w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, przekroić na pół i rozwałkować każde na prostokąt (ok. 20x30cm). Posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Piec ok. 20 minut na złoty kolor w 180 st.C. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Pycha, smacznego:)