Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mając czasu na szperanie w internecie i szukanie przepisu na jagodzianki, wykorzystałam przepis ze swojego poprzednio prezentowanego ciasta: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html A że mamy już sezon owocowy i zebrane jagody nie mogą długo czekać, powstało TO.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Przygotowanie ciasta - jak w przepisie: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy ciasto aby wyrosło. Dodałam olejek waniliowy i pomarańczowy dla pobudzenia smaku. Jagody - około pół litra, wymieszałam z kilkoma łyżkami cukru pudru. W kulkach z ciasta robiłam wgłębiania i wkładałam jagody. Odstawiłam do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca - posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Z przepisu wyszło mi 15 sporych bułek. Chcąc robić malutkie jagodzianki, wyjdzie około 30 szt. Piekłam w piekarniku na 180 stopni, góra dół, regulując po chwili dół - skupiłam się na górze. Całość piekłam około 40 minut.