Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kisiel porzeczkowy"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki.
Do rondla wlej 1 szklankę wody, wsyp cukier i porzeczki. Gotuj pod przykryciem aż owoce zmiękną. Potem przetrzyj je przez sito lub zmiksuj.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Przecier owocowy zagrzej i powoli wlewaj do niego wodę z mąką. Mieszając, zagotuj. Gotowy kisiel przelej do salaterki lub miseczek. Podawaj na ciepło lub zimno, posypany pokruszonymi biszkoptami i z bitą śmietaną.
25 minut Porcja: 130 kcal Czy wiesz, że… Porzeczki są bogate w witaminę C, PP, B1, B2, A, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Poprawiają przemianę materii, pomogą na zgagę i zaparcia.Źródło: Świat i Ludzie