Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koperty ze śliwkami"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Biały ser zmiel w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub przetrzyj przez sito wprost do miski. Dodaj zimne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę.
Z tak przygotowanych składników energicznie zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
W tym czasie przygotuj śliwki do ciasta: przebierz je, opłucz pod bieżącą wodą, usuń ogonki. Owoce pozostaw na sicie do ocieknięcia, a potem lekko natnij (nie przecinaj) i wydryluj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, pokrój w kwadraty o boku 8 centymetrów. Na każdym kwadracie ułóż śliwkę. Wcześniej, w miejsca po pestkach, powkładaj kostki cukru. Zlepiaj trójkątne pierożki.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, rozłóż pierożki ze śliwkami. Piecz 20-30 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem i ozdób ziołami.
Czas ok. 50 min; porcja – 220 kcal, cena 1,90 zł