Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, bez jajek, robi się szybko, łatwo i bez użycia miksera. Jest to słodkość o wyjątkowym połączeniem tradycji, prostoty i absolutnie obłędnej czekoladowej przyjemności.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 221
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 111
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 221
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 111
Składniki
Na dno foremki o wymiarach 24x24 cm. wykładamy około 18 herbatników.
Do rondelka wlewamy 700 ml. mleka, masło, cukier i zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy resztę mleka z kaszą manną. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy mleko z kaszą manną. Od razu dodajemy też kakao. Mieszamy cały czas, aż masa zacznie gęstnieć. Po tym czasie przelewamy na herbatniki w foremce. Od razu na ciepła masę wykładamy warstwę około 18-stu herbatników. Pozostawiamy ciasto do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Do rondelka wlewamy mleko lub wodę, dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy podgrzewając, aż składniki się połączą (nie gotujemy). Ciepłą polewę wylewamy na schłodzone ciasto. Posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.