Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marcepanowy mozart z borówkami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Składniki
Marcepan grubo zetrzeć. Utrzeć z masłem, cukrem i 1 torebką cukru wanilinowego. Dodać parę kropli aromatu migdałowego i szczyptę soli.
Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami, na przemian z mlekiem, wsypywać do ucieranej masy. Ciasto dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut.
Posiekać 5 dag gorzkiej czekolady. Mocno podgrzać 25 dag śmietany, rozpuścić w niej krem czekoladowo-orzechowy (typu nutella) i posiekaną czekoladę. Przelać do miski, schładzać 1-1,5 godziny. Wystudzone ciasto rozciąć na 3 blaty. Wokół dolnego zapiąć obręcz tortownicy i rozsmarować na nim konfiturę z borówek. Przykryć drugim krążkiem.
Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić i rozsmarować na drugim krążku. Ubić na sztywno 25 dag śmietany z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Rozsmarować na czekoladowej warstwie i przykryć ostatnim krążkiem.
Tort wstawić na 2 godziny do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na płaskim talerzu i odstawić. Gdy czekolada dobrze zastygnie, łopatką zeskrobać grube wiórki. Resztę śmietany ubić. Zdjąć obręcz tortownicy. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną. Udekorować wiórkami czekolady, pralinkami i borówkami.
Czas przygotowania: około 105 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco