Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać ;) Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 921
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2818
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 921
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2818
Składniki
Margarynę siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, śmietaną i 4 żółtkami. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich zagniatamy z kakao. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika by stwardniały. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec w prostokątnej lub kwadratowej. Ja upiekłam w kwadratowej o boku 25 cm - bo lubię wyższe ciasto ) ścieramy na tarce o grubych oczkach 1 część białego ciasta, na to wykładamy powidła lub dżem, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę z 4 białek z dodatkiem 3/4 szkl. cukru, a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.