Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na racuchy"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Najpierw zrób ciasto na racuchy. Utrzyj 2–3 żółtka, dodaj 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub kefiru i pianę z białek. Dosyp tyle mąki, by masa miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Aby placuszki były puszyste, do ciasta dodaj szczyptę sody.
Zmieniamy smak dodatkami Do ciasta na racuchy najczęściej dodajemy pokrojone w plasterki lub grubo starte jabłka. Ale sprawdź, jak placuszki będą smakować z serkiem homogenizowanym, pokrojonymi ananasami z puszki albo rodzynkami (wcześniej należy namoczyć je w gorącej herbacie i osączyć). Pikantne racuchy
Słodkie dodatki możesz zastąpić warzywami albo wędliną! Polecam startą na tarce o dużych otworkach cukinię (odciśniętą z soku!) i posiekaną szynkę oraz natkę. Ciasto przypraw odrobiną soli i pieprzu. Takie racuszki serwuj np. z sosem czosnkowym.
Jak smażyć racuchy?
Racuchy dobrze jest smażyć na bezzapachowym oleju rzepakowym. Najpierw mocno rozgrzewamy na patelni tłuszcz.
Nakładamy masę łyżką, formując krążki. Smażymy na dużym ogniu z jednej strony, odwracamy i powoli dosmażamy. Najlepsze są racuchy wprost z patelni!
Ciasto będzie bardzo puszyste, jeśli część śmietany lub kefiru zastąpisz gazowaną wodą mineralną.
Usmażone racuchy warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gorące racuchy znakomicie smakują z gałką lodów, np. waniliowych!
<strong>Porady: Hanna Szymanderska - znana autorka wielu książek kulinarnych</strong>Źródło: Tina