Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik czekoladowy"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Przygotuj spód do sernika: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekaj na kawałki, wrzucić do mąki i połącz. Następnie dodaj żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem szybko połącz i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj masę serowo-czekoladową: śmietanę kremówkę powoli podgrzewaj w garnuszku, nie doprowadzając jej do wrzenia. Do gorącej śmietany dodaj pokruszoną czekoladę. Rozpuszczaj ją w śmietanie, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka. Zdejmij z ognia.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem oraz jajkami. Wsyp mąkę, dolej rum. Wszystkie masy wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim tortownicę. Na ciasto wylej masę serowo-czekoladową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piecz około 60 min, aż masa serowo-czekoladowa się zetnie (ale nie będzie bardzo twarda).
Po wystudzeniu sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch możesz posypać słodkim kakao lub cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety