Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Tęczowy deser jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Trzeba bowiem długo czekać na całkowite stężenie każdej wylanej warstwy, by wylać na nią kolejną porcję galaretki.
Każdy „poziom” zastyga co najmniej 2 godziny w lodówce. Jeśli pospieszysz się i wylejesz kolejną warstwę, gdy poprzednia nie zastygła, nie uzyskasz tak równych poziomów deseru, jak to widać na zdjęciu.
Pierwszą galaretkę zalej połową zalecanej objętości gorącej wody. Jeśli wg przepisu na opakowaniu należy rozpuścić ją w 500 ml wody, użyj 250 ml (1 szklanka) gorącej wody. Wymieszaj i ostudź.
Chłodną, ale wciąż płynną galaretkę wylej na dno formy wyłożonej (razem z wysokim brzegiem) folią aluminiową i odstaw do stężenia.
Mleko połącz z cukrem. Gdy pierwsza warstwa w tortownicy zastygnie, przygotuj galaretkę tego samego koloru z dodatkiem mleka. W tym celu zastąp mlekiem skondensowanym 1/5 część (50 ml) gorącej wody w szklance.
Gdy mleczna galaretka ostygnie, wlej ją do formy i odstaw do zastygnięcia. Czynności powtarzaj z kolejnymi galaretkami.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie