Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. To niedrogie ciasto, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Składniki
Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, cukier puder i proszek budyniowy miksuję delikatnie do uzyskania jednolitej masy, dodaję ewentualnie rodzynki i mieszam. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Na sam koniec dodaję kaszę manną i ponownie delikatnie mieszam. Masę wykładam na rozłożone ciasto francuskie zostawiając z każdej strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam.
Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, aż góra zrobi się brązowo-złota. Topfenstrudel czyli strudel serowy gotowy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. Smacznego :)