Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to tort mojego pomysłu. Czekoladowe biszkopty idealnie łączą się z markizami. Jest to tort, który wyróżnia się wyglądem.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2821
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2821
Składniki
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. 2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. 3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. 6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. 7. Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. 9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych. 10. Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy. 11. Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki. 12. Tort odstawić do zastygnięcia na kilka godzin. 13. Smacznego!