Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Alzacki specjał pod auszpikiem"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Składniki
Do kamiennego garnka włóż udka i wieprzowinę. Cebule obierz, potnij w plasterki, zeszklij na 1 łyżce masła i dołóż do mięsa. Dodaj po sporej szczypcie pieprzu białego oraz kajeńskiego, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu. Wsyp utłuczone goździki i liście laurowe. Wlej wino. Przykryj i odstaw na 2 dni.
Po tym czasie wyjmij mięso, trzykrotnie przepuść je przez maszynkę. Marynatę zachowaj. Masę przypraw na pikantnie solą i białym pieprzem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mięsa, a białka ubij na sztywno. Pianę połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Formę posmaruj resztą masła, oprósz bułką tartą. Przełóż masę pasztetową. Wierzch szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, namocz. Przecedzoną marynatę gotuj, aż odparuje połowa płynu. Zestaw z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Tężejącą galaretą polej zimny pasztet. Wstaw na noc w lodówki.Przed podaniem delikatnie wyjmij z formy, ew. udekoruj gałązkami świeżych ziół.Źródło: Tina